24-uurs-Oefenboerderij

Wat een mooie dingen gebeuren er in deze tijd! Nieuwe tuinen, nieuwe tuinderijen… Een ware groene golf. Ik wil graag hier en daar helpen waar ik kan, door de ervaringen die ik sinds 1999 heb opgedaan, te delen. De groene golf in versnelling te houden, paradoxaal genoeg door deze 24 uur te vertragen. Ik heb zin om bij jullie langs te komen en de dingen te helpen ontdekken die bij je passen!

Kom je er steeds nét niet aan toe om een stapje terug te doen, en met een frisse blik naar je tuin of bos te kijken? Schakel mij dan in om een etmaal met jou en je collega’s mee te werken en te leven. Daarbij kijk en luister ik, stel ik vragen, ben ik soms gewoon rustig bezig of zit ik te turen, werk ik mee aan waar jij/jullie mee bezig zijn, vertel ik indien gewenst verhalen, blijf ik in de buurt logeren, om de volgende dag nog even fris en opgeruimd verder te gaan.

Want haast werkt zo belemmerend…

Daarom 24 uur

Daarom geef ik graag 24 uur mijn aandacht aan jouw zaak, jouw tuin, schooltuin, voedselbos, buurtmoestuin, stads-akker of tuinderij. De opzet van een etmaal is bedoeld om zo veel mogelijk uit een bezoek te halen: als je tussendoor ‘s nachts slaapt en de volgende ochtend verder gaat, is dat om verschillende redenen efficiënt: een completere indruk bij mij, de aandacht die vrijkomt door er echt te zijn, en het surplus aan ideeën en informatie die worden geordend als je een nachtje erover slaapt. Verder zit de efficiëntie in de plug&play-opzet: niet veel e-mails voor jou en voor mij.

Iedere mens is anders, en iedere situatie is zijn eigen mengeling. Permacultuur is een ontwerpsysteem dat daarmee rekening houdt. Kant-en-klare recepten zijn er eigenlijk niet. Alles hangt af van oefenen in observatie, accepteren van feedback en pragmatisch kijken naar je kennis. De opzet van 24 uur stelt jou/jullie in staat om mijn ogen en oren, handen en ervaring voor een korte periode te gebruiken.

Het is niet zo dat ik met ’24 uur’ bedoel dat ik je dicht op de huid wil zitten. Ik zie het als een teken van groot vertrouwen dat je mij een etmaal over de vloer vraagt. 24 uur lijkt mij een prettige tijdsduur voor ons allebei: haalbaar in het leven van alledag, terwijl we toch aandacht en tijd scheppen.

Met welke dingen zou ik je kunnen helpen:

 • Je bent alleen of als groepje collega’s iets aan het opzetten en het duizelt je van de vele mogelijkheden.
 • Je wilt op een boerderij of op school meer kanten van het onderwijs integreren in een tuin.
 • Je wilt aan andere mensen uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt in je tuin of je tuinderij; zoals aan buren of bestuur van een volkstuinvereniging, ambtenaren in een gemeente, of aan de klantenkring van je groenten- of kruiden-abonnement.
 • Je hebt in de tuin last van een probleem zonder standaard oplossing: last van je rug of knieën, slakken die je oogst aldoor opeten…
 • Je vermoedt dat je logistiek op een manier zou kunnen die beter bij je past (levering van producten aan horeca of directe verkoop aan particulieren).
 • Je zoekt structuur in je ideeën: een wat helderder beeld van je behoeften en mogelijkheden.
 • Je wilt hakhout verbouwen, bijvoorbeeld voor je kachel, en je wilt meer weten van hoe je dat kan doen.
 • Je hebt een voedselbos of buurtmoestuin en jullie willen de aanpak meer afstemmen op het team.
 • Je wilt de mogelijkheden verkennen van de kruidlaag in een voedselbos.
 • Je wilt planten verwerken tot producten voor jezelf of voor de markt, of je bent een oogstplan aan het maken.
 • Je wilt op je erf of in je buurttuin meer luwte creëren.
 • Je zoekt naar nieuwe aanknopingspunten van interactie (levendigheid/biodiversiteit en/of handel).

… maar in deze gevallen kan ik je denk ik niet helpen:

 • Als je je plantenkennis wilt vergroten (als doel op zich).
 • Als je een teeltplan wilt maken voor een tuinderij met eenjarige gewassen.
 • Als je levert aan de groothandel en je uitdagingen hiermee te maken hebben.
 • Als je uitdagingen liggen op het gebied van weilandbeheer (hiervoor raad ik PureGraze.nl aan).
 • Als jullie werken met grote oppervlaktes van één soort gewas.

P1140533_phatchKosten & mogelijkheden

Ik werk 24 uur met jou/jullie mee, en ik overnacht in de buurt: in een logeerkamer, hooiberg, op de bank, bij jou of bij een collega of kennis, of in een eenvoudig pension (laten we in het laatste geval de kosten daarvan onderling delen).

Je kunt een 24-uurs-Oefenboerderij boeken als persoon, als groepje, of als bedrijf of organisatie. Dit kan dus alleen, of samen met één of twee collega’s. Ik werk graag met 1, 2 of 3 mensen tegelijk.

Ik maak niet een ontwerp of bedrijfsplan, maar stel vragen en vertel verhalen uit andere situaties. Ontwerpen kunnen we het beste samen, vandaar dat ik dat niet van je/jullie ‘overneem’. Ik help je met een frisse blik kijken naar je daadwerkelijke behoeften en mogelijkheden. Ik ga niet strijken met de eer als jij een idee krijgt. Je bent (jullie zijn) niet verplicht je ideeën met mij te delen.

Prijs: 375 euro (incl. btw)

Regio: bereikbaar met openbaar vervoer en vouwfiets vanuit Noord-Brabant

Je kunt mij laten meewerken in je tuin of op je bedrijf.

Het is prima als ik een deel van de tijd alleen bezig ben, we kunnen inderdaad niet aan één stuk door praten. Het heeft zelfs mijn voorkeur dat focussen & ontfocussen elkaar ruim voldoende afwisselen.

Voor & na

Verslagje: Tegen het einde van de 24 uur werken we een halfuurtje aan een verslag van een pagina met jouw ideeën,  en je ontdekte of ontrafelde behoeften en mogelijkheden. (Het gaat hier dus niet om adviezen van mij, maar om de ideeën die jij krijgt naar aanleiding van mijn vragen en andersoortige feedback.)

Dagboek: Na de 24 uur houd je vijf dagen lang elke dag een ‘mini-dagboek’ bij waarin je steeds tien minuutjes je ideeën, behoeften en mogelijkheden blijft noteren of illustreren.

Na deze vijf dagen ben ik benieuwd als je me meer wilt vertellen over het resultaat in de vorm van ideeën, en ontdekte behoeften en mogelijkheden. Als je niet echt tevreden bent over mijn dienst dan krijg je als je wilt 100 euro terug.

Je betaalt de prijs vooraf, je ontvangt hiervoor een factuur. Daarop staan ook bovengenoemde afspraken vermeld zoals ze hier op dat moment staan vermeld.

p1070466_15

Bestellen

Wil je een 24-uurs-Oefenboerderij boeken, of heb je over deze pagina een vraag, schrijf je me dan een berichtje op Lucas@nullOefenboerderij.nl?

Over mij

Wil je eerst meer over mij weten, kijk dan eens op de pagina ‘Over mij‘. Daar vind je ook feedback die ik ontving van deelnemers aan mijn workshops.

Ervaringen

Benieuwd wie er eerder zo’n 24 uurs Oefenboerderij bestelden? In de Permacultuur-Seizoenstips van Zomer 2016 (in het kadertje met ‘Terugblikken’) lees je twee ervaringen.