Algemene boerwaarden Oefenboerderij Versie 1, 23 mei 2022 Nederlandstalige versie (Franstalige versie verschijnt ook in 2022) De onderneming Oefenboerderij bestaat sinds 2012. Ik, Lucas Brouns, werk sinds 1999 in projecten en bedrijven in de voedselvoorziening. Het begin was er met het jaarlijkse updaten van de 'Groene gids' voor inwoners van Nijmegen op het buro van de studentenvakbond AKKU. Algauw volgde oogst- en inpakwerk op een biologische tuinderij, en journalistiek en regelwerk in een gentech-platform. Met de jaren ben ik, Lucas Brouns, steeds verschillend werk blijven doen, met als een belangrijke draden de land- en tuinbouw en hakhoutproductie. Met deze korte introductie wil ik aanduiden dat ik, zoals ieder ander natuurlijk, met sommige activiteiten en gereedschappen ervaring heb en met andere niet. Ik ben niet op een boerderij opgegroeid, maar op mijn 23e in de tuinbouw gaan werken (in 2001). Je let altijd goed op maar toch is het wijs een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. De belangrijkste voorwaarden van die verzekering zullen we bij het aangaan van een samenwerking even doornemen. Zo ben ik niet verzekerd voor het bezorgen van producten onder tijdsdruk. Ik heb dat voorheen wel gedaan maar het zit nu niet in mijn verzekeringspakket. Oefenboerderij heeft deze naam omdat kennis en kunde in leven worden gehouden in wisselwerking tussen mensen. Je hebt dus niet per se 'gelijk' of 'je weet er veel van'. Hoe meer je van iets weet, des te voorzichtiger word je in bepaalde gevallen. Soms kun je snel oordelen op basis van ervaring. Maar in sommige situaties wacht je met het trekken van een conclusie. Met ervaring in verschillende 'sectoren' kom je ook op nieuwe vragen en op andere verbanden. Mijn favoriete boeken in dit verband zijn Wilding van Isabella Tree, Woodlands van Oliver Rackham en Permaculture: Principles & pathways beyond sustainability van David Holmgren. Dit zijn boeken waarin evenveel vragen als antwoorden klinken, en dat lijkt mij een realistische verhouding die strookt met het dagelijks leven. Sommige dingen doe ik op een zogezegd traditionele manier: wilgen knotten, schoffelen, wecken, en fermenteren meestal ook. Daar komt kennis bij kijken. Dan lijkt de naam Oefenboerderij me soms te luchtig. Maar ik ben nog altijd tevreden met de naam omdat die je wel doet waken voor blinde vlekken in de cultuur waarin we leven. Ik heb respect voor verschillende manieren van werken. Dank voor uw aandacht. Lucas Brouns, 23 mei 2022 te 's-Hertogenbosch