over mij

Oefenboerderij = elke dag iets leren over landbouw, tuinieren en biodiversiteit.

p1070466_15Oefenboerderij is de naam van een bedrijfje dat door mij, Lucas Brouns, is opgericht. Opgeleid als neerlandicus met de specialisatie educatieve teksten (wetenschapsjournalistiek), koos ik na deze studie op mijn 22e voor werk op een tuinderij.

Daar kreeg ik de smaak te pakken van oogsten en buiten werken, dus ik kwam in de loop der jaren ook op andere tuinderijen te werken. Maar ook andere sectoren bleven me trekken, vooral de zorg, journalistiek, onderwijs en schoonmaak.

En zo werkte ik bijvoorbeeld op de eindredactie van een dagblad en tegelijkertijd als hulp in de thuiszorg. Of ik werkte deeltijd op een tuinderij en deeltijd in het onderwijs.

Steeds meer ging ik mij inhoudelijk richten op transitie en permacultuur. In 2012 richtte ik Oefenboerderij op, om het ‘een-leven-lang-leren’ verder te integreren: binnenshuis en buitenshuis, doen en studeren, online en op allerlei locaties.

Sinds 2011 ben ik ook betrokken bij jaaropleidingen permacultuur van Maranke Spoor. Sinds de zomer van 2015 ben ik co-docent in diens jaaropleiding permacultuur in de interactieve webschool van Stichting Permacultuur Onderwijs.

Op de foto die je hierboven ziet, maak ik met Maranke Spoor een zadenpallet van een reeks botanische families. Op de foto die je hieronder ziet, bewaak ik het boompjeklimmen van enkele ‘winterbikkels’ die ik op woensdagmiddag begeleidde in de gemeente Utrecht; sommigen klommen voor het eerst in een boom, anderen hadden het al vaker gedaan en voor nog enkele anderen hoefde het nu even niet. En op de onderste foto is er een rondleiding langs verschillende cultuurvormen van bomen zoals knotbomen met goede kansen voor vrij grote biodiversiteit.

boompjeklimmen

P1090267_phatch

Reacties van cursisten

Hieronder citeer ik uit feedback die ik ontving op workshops die ik gaf in een reeks jaaropleidingen permacultuur:

“Ik vond het een waardevolle bijdrage aan deze opleiding hoe je de workshops gaf. Bijvoorbeeld de les over zaaien, daar heb ik nuttige dingen van geleerd. Je kon zien dat je zelf hebt doorleefd wat je ons leerde. Dat maakt het nuttig en waardevol.”

“Hartstikke bedankt voor de inspirerende lessen die ik van jullie als leerkrachten heb bijgewoond. Altijd goed voorbereid, maar zeker ook goed onderbouwd.”

“Ik wilde je nog hartelijk bedanken voor jouw bijdrage aan onze permacultuur opleiding. Dat heb ik gewaardeerd. Ik vind het ook zeer attent dat je een plantje voor ons hebt meegebracht.”

“Wat leuk en inspirerend met jou, hoop jullie in de toekomst weer te zien!”