workshops

Met trots en plezier raad ik de opleidingen in permacultuur aan van onze Stichting Permacultuur Onderwijs. Onze Permacultuur-ontwerp-opleiding is vanuit je eigen situatie te volgen in de interactieve webschool, met Maranke Spoor als docent en met mij (Lucas Brouns) als co-docent.

Ik bied vanuit Oefenboerderij deze dienst aan: 24-uurs-Oefenboerderij, waarin ik twee halve dagen kom meewerken, voor een frisse kijk op jouw tuinderij, stadslandbouw-project, voedselcoƶperatie of boerderij. (Twee verslagen staan in deze nieuwsbrief van Stichting Permacultuur Onderwijs, onder het kopje ‘Terugblik’.)

Met Oefenboerderij draag ik ook bij aan het tot stand komen van praktische studieboeken, zoals Volle oogst (redactie van drie hoofdstukken), Het Transitie Handboek (gezamenlijke eindredactie van Nederlandse vertaling), Herstellende landbouw: agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui (vertaling en bewerking met Maranke Spoor), Permacultuur in je moestuin (idem) en het eboek Permacultuur, Wat is dat?! door Maranke Spoor.

Ik werk periodiek in de land- en tuinbouw en werkte bijv. ook weleens een poos in een groothandel voor agf, zuivel en vlees onder de keurmerken ‘biologisch’ en Demeter.

oefenboerderijIk heb met Oefenboerderij workshops gegeven over de volgende onderwerpen:

  • zaaien (succesvolle manieren om planten te kweken)
  • oogsten voor de markt of voor horeca (logistiek en gewilde soorten) hierover lezen?
  • biodiversiteit in de landbouw (niches voor plant, dier en mens) hierover lezen?
  • zonnedrogers (fruit en kruiden drogen met zon en lucht) hierover lezen?
  • gereedschappen (hoe je je knieĆ«n+rug spaart)
  • knotbomen en hakhout (biomassa en veevoer in een spannend, divers natuur-/cultuurlandschap) hierover lezen?

P1090234_phatch