Hoe droog je kruiden, groentes en fruit in een zonnedroger? En hoe bouw je er zelf een? Na een workshop van de Permacultuur School Nederland en Belgiƫ heb ik in 2011 een zonnedroger gemaakt. En die leeft nog:hij wordt goed gebruikt en af en toe wat aangepast.

Over het bouwen en het bedienen van zonnedrogers schreef ik tegelijkertijd een artikel voor de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT). Het staat in Seizoenen, 39, 3 (mei/juni 2011), pp. 10-13.

Deze zonnedroger is behalve door genoemde Permacultuur School en VELT ook mogelijk gemaakt door de Springertuin Zuilen, waar ik destijds werkte en waar de zonnedroger trouwe dienst doet. Mensen van de Springertuin hebben rekjes in de zonnedroger gemaakt en samen onderhouden we hem.

Het VELT-artikel werd later tevens geplaatst in het aanbevelenswaardige Lowtechmagazine.be . (Zij het met een redactionele intro die doet vermoeden dat ik geen koelkast en vriezer heb. Beide apparaten heb ik wel.) Onder dit artikel is er online dialoog tussen liefhebbers!