Over psychologie en voeding

Laatst ben ik op een studiedag geweest waar ik aankondige dat ik hier iets zou posten over voeding en psychologie. Het gaat om enkele boeken die ik fijn heb gevonden om te gebruiken, en ze gaan dus over invloed van voeding op de (mijn) psyche.

Brogan, Kelly: Own your self. Hay house, 2019
(In Nederlandse vertaling beschikbaar onder de titel Omarm jezelf, bij uitgeverij Succesboeken, 2020: www.succesboeken.nl/book/9789492665423/Omarm-je-zelf ]
Interview van ‘Holistic Hilda’ van de Weston A. Price Foundation met Brogan: www.westonaprice.org/health-topics/interview-with-dr-kelly-brogan uit het kwartaalblad Wise Traditions in Food, Farming and the Healing Arts, najaar 2018. Er staat een korte aanprijzing door Charles Eisenstein als video op www.kellybroganmd.com/ownyourself waaruit alvast de pittige kant van dit boek spreekt (een reden dat ik de titel van de Nederlandse vertaling zelf niet helemaal gelukkig gekozen vind, hoe moeilijk het maken van een titel, ik weet het, ook is, en hoe cool ik deze uitgever trouwens ook vind 🙂

Op www.WestonAPrice.com vind je onder ‘Health topics’ ook het hoofdstuk www.westonaprice.org/health-topics ‘Mental and emotional health’
Deze Weston A. Price Foundation (WAPF) heeft een boek uitgegeven met de titel Nourishing traditions (Sally Fallon & Mary G. Enig) dat in meerdere talen is vertaald (een Nederlandse vertaling, ik meen zonder kaderteksten en puzzels, heb ik weleens aangetroffen als digitaal bestand getiteld Voedzame tradities, uit 2005 en bewerkt in 2008, door Rob Hundscheidt met medewerking van Christine Audenaert). Nourishing traditions behandelt traditionele bewerkingsmethodes van allerlei eten, die de tand des tijds hebben doorstaan en waar ons lichaam beter mee kan omgaan dan met de keuzes en bewerkingen uit de industriële cultuur. Er is bijvoorbeeld veel aandacht voor fermenteren, voor de keuzes van welke olie je op welke manier gebruikt, als je granen of peulvruchten gebruikt, op welke manieren je die dan voorbewerkt, alsook voor orgaanvlees en voor bottenbouillon. Er zijn meer boeken verschenen bij de WAPF (Weston A. Price Foundation), waaronder een uitgebreid boek over bottenbouillon (Nourishing broth, bijv. in het Duits vertaald onder de titel Die Super-Suppe).
In een Nederlandse netwerktak van de WAPF is momenteel onder anderen een oogheelkundige actief. Op de Nederlandse website lees je ook, wie Weston Price is: www.westonprice.nl/over-weston-price/

Lierre Keith: The vegetarian myth. Flashpoint Press / PM Press, 2009. Beschikbaar in onder andere een Duitse vertaling. Het eerste hoofdstuk is te lezen op de website van de auteur: www.lierrekeith.com/book-ex_the-vegetarian-myth.php [Lierre spreek je uit als Pierre]
Dit boek begint met een verhaal over een appelboom naast een begraafplaats, waarvan de wortels de vorm hadden aangenomen van twee menselijke geraamten in een graf. Het behandelt technische (biologische) processen die in ons lichaam lopen bij onder meer het eten van granen en peulvruchten; dit is een van de drie poten van het boek. De andere twee poten zijn een deel over politiek vegetarisme en een deel over moreel vegetarisme. Het is een pleidooi voor het eten uit levende, complete ecosystemen, en voor het werkelijk voeden van je lichaam en geest. Depressie en geluk komen hierbij bijvoorbeeld aan bod, zowel door de kwaliteit van voeding als door de levendigheid van ons milieu. Een milieu dat goed functioneert, terwijl je met respect inzicht krijgt in hoe een ecosysteem functioneert, met ons als een deel van dat milieu…

Pierre Capel: Het emotionele dna: Gevoelens bestaan niet, zij ontstaan. K pl education, 2008.
(Beschikbaar in Engelse vertaling)
www.pierrecapel.nl/het-emotionele-dna/
Dit boek gaat over meditatie, voeding, epigenetica waarbij de expressie van een gen kan zijn geblokkeerd door een trauma tijdens iemands leven maar bijvoorbeeld twee generaties later nog uitstaat, waarbij het goede nieuws dan is in mijn ogen, dat de blokkade kan worden opgeheven, of opgeheven geraken. Wat ik erg handig vond te lezen is hoe je de energiecentrales van de cellen zou kunnen voeden (de motichondriën). (Een ander boek waarin mitochondriën centraal staan, is ‘Het briljant verborgen geheim van een gezond gebit en een goede gezondheid’. Hans Beekmans Tandartsen, 2019; in dit boek worden granen expliciet vergeleken met drugs in de verslavende, vergiftigende en/of verstrooiende zin van dat woord, en da’s tegenwoordig koren op mijn molen 😉