Een pionier op allerlei gebied was Jan Voortman. Dit najaar zou het familiebedrijf De Tuinkabouter omschakelen naar ‘permacultuur’-planten, ook veel vaste planten die voor mensen lekker zijn om van te eten.

In 2012 legden mijn compaan Maranke Spoor c.s. een kleine demonstratie-bostuin aan op het tuincentrum in Oranje. Dat gebeurde tijdens de eerste cursus voedselbossen van de Lage Landen, die ik met Maranke organiseerde en waarvoor we ook vooraf een prettig interview met Jan hadden.

In 2013 vond op De Tuinkabouter een festival plaats, de Fair Puur en Bewust, die Jan samen met Geranda van Vliet organiseerde. Er waren vele kramen, Hakim en Armand traden op.

Misschien ken je Voortman ook van tv, van toen in zijn dorp Oranje (Drenthe) een asielcentrum werd gevestigd in Speelstad Oranje waarmee het dorp ineens vier of vijfmaal zo groot werd in bewonersaantal. Daarin legde Jan persoonlijk en zakelijk talent tegelijk aan de dag, hij liet zien wat menselijke economie is, namelijk door een hoek in het tuincentrum te gebruiken als winkel voor allerlei Midden-Oosterse verswaren en droogwaren, en door gezamenlijke maaltijden te organiseren voor alle dorpsgenoten samen met Larissa Quist (kok annex zadelmaker van Boer en Peerd).

Jan was geweldig om mee samen te werken, omdat je weet wat je aan hem hebt. Zijn zakelijkheid heb ik als heel puur ervaren en respectvol, zonder omfloerstheid van ego of status. Jan keek niet tegen mensen met zogenaamde status op, en daarin moet hij velen hebben geïnspireerd. En hij keek ook niet op iemand neer. Een levenskunstenaar dus. Die het persoonlijke en het zakelijke weer kon laten samengaan. Pret en ernst.

Op de afscheidsdienst in De Tuinkabouter zijn honderden mensen aanwezig geweest. Ik was er niet bij, vandaar ook deze woorden van dank.

Hier kan je een foto zien van hoe de eetbare tuin in de kas van het tuincentrum er in de zomer van 2017 is komen uit te zien: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=491972424473725&id=100009829158142&comment_id=491973651140269&ref=notif&notif_t=feed_comment&notif_id=1499897296055667

grenzeloos-swing-jan-voortman