rts2013-voorkant-600_crop_colors2Reclaim the Seeds weekend, (eerste dag zaterdag 2 maart 2013) te ‘s-Hertogenbosch
organisatie www.aseed.net

De 2e editie van de zadenruilbeurs van Aseed was in mijn ogen een succes. Van de 1e editie had ik alleen reviews gelezen, waaruit ik heb opgemaakt dat het er heet en druk moet zijn geweest.

Deze 2e editie was 2 en 3 maart 2013. De bezoekers wisselden kennis en zaden uit met 20 à 30 kramen, in meer dan 10 workshops en rondom een ruiltafel. Ik stond ook achter een kraam, namens de Permacultuur School Nederland. Ik heb daarnaast ook mijn eigen visitekaartjes, zaadjes en kennis verder verspreid. Ik heb eerder op markten gestaan, namens een aantal bedrijven en organisaties, maar nog niet eerder heb ik meegemaakt wat nu gebeurde, namelijk dat het continu druk was: zonder onderbreking waren er mensen met wie ik in gesprek was.

Wat me vooral opviel was de vanzelfsprekende en praktische insteek van veel bezoekers. De vanzelfsprekendheid om zichzelf en anderen van voedzame maaltijden te voorzien. Ik sprak tuinders, moestuiniers, buurt-empoweraars, gevorderd en beginnend, vastberaden allemaal en vooral realistisch en hands-on van zin.

Ook aan de zaden die geruild werden kon je zien dat we te maken hebben met een zich rap professionaliserende generatie. Er gingen evengoed makkelijke, sterk veredelde variëteiten van eenjarigen als andijvie, kervel en peen over te toonbank, als robuustere langetermijn-investeringen als aardpeer en Kaukasische klimspinazie. Ook zag ik dat er onderling goed werd gecommuniceerd over tuinieren, restoration agriculture, permacultuur, patenten, teelt-technieken, plantensoorten… Steeds professioneler als je het mij vraagt.

De organisatie heeft zichzelf enigszins low-profile gehouden meen ik. Misschien uit bescheidenheid en misschien ook om andere redenen. De mensen die deze markt dragen (naast Aseed ook veel anderen) zijn van het slag dat ook de noodhulp na de desastreuze orkaan Sandy in New York verzorgde voor mensen zonder eten en water in die stad. Niet de gesubsidieerde sociale zorg, niet de overheid kwam daarbij te pas, maar de sociale structuur die met/uit de Occupy-beweging was gegroeid. (Hiermee wil ik niemand enige extra verantwoordelijkheid opspelden voor de toekomst.) Ook hier en nu in Den Bosch zag ik een sterk netwerk dat deze markt faciliteerde, met een goede neus voor noodzaak in organisatie en inhoud.

Wat onwijs bemoedigend is, is dat voedselsoevereiniteit niet langer alleen meer iets is van de politiek of van reizen naar Indonesië of Brazilië (hoewel dat wie weet ook nodig blijft voorlopig). Er zijn in Nederland, Duitsland en België nu heel veel mensen/projecten zelf aan de slag gegaan. Gisteren heb ik gezien, waar het de afgelopen jaren al op begon te lijken, dat een aantal van die mensen/projecten al over het randje is gegaan: ze zijn zakelijk succesvol en maatschappelijk onmisbaar.

Intussen werd er op de markt bier verkocht voor de ondersteuning van de gearresteerden die netjes de genetisch gemodificeerde aardappels hadden opgeruimd in België (fieldliberation.wordpress.com).

Slechts enkele links van bedrijven/mensen die op de beurs waren of die aan onze kraam ter sprake kwamen:

Andere verslagen van deze dag: