Fermenteren bij marktkraam (tussen Den Bosch en Den Dungen) in September

In September ’23 sta ik enkele dagen in de kraam van De Vitale Aarde van tuinder Arend. En later in September staat een andere collega daar, die net als Arend en ikzelf wil voorkomen dat er voedsel wordt weggegooid, en die daar helemaal voor gaat in praktijk en organisatie.

Ik ga op genoemde data oogst verwerken in ferments, en je kan er groente, geweckte soepen en ferments van tuinderij De Vitale Aarde kopen en oogst van andere tuinen en boomgaarden.

Je kan in een andere kraam op deze boerderij rauwe melk kopen, rauwmelkse yoghurt vaak ook, karnemelk van partnerbedrijf Erve Slendebroek uit Zwolle, op het bedrijf zelf gemaakte kaas en vrijwel altijd is daar ook rauwmelkse kaas bij. Zie www.depuurstezuivel.nl

Arend Joosten geeft best vaak lezingen en workshops. Ik deed laatst een workshop kip slachten. Ik hanteerde nog niet het hakmes, dat was voor mijzelf nog te indrukwekkend en gelukkig wilde iemand dat voor me doen. Het vasthouden in mijn hand van de organen vond ik dan weer veel indrukwekkender dan ik van tevoren had gedacht. Ik vond niet van mezelf dat ik moet leren slachten, maar de workshop heeft me meer verbondenheid gegeven, dat zeker.  Ik deed het vooral omdat ik kordaat wil kunnen zijn als een dier gewond is of hopeloos verstrikt. De verbondenheid heeft een gelukkige keerzijde dat ik nog veel voorzichtiger met alle dieren, ook mensen, ben geworden

Wellicht dat we in de herfst een tuinwandeling of wat anders buiten gaan doen. Wat nu op de agenda staat is een lezing over EM op donderdagavond 7 sept. door Arend Joosten. Zie www.arendjoosten.nl

De tuin van Arend is verhuisd en op deze locatie een jaar oud. Aangelegd op de plek waar een stal stond, dus met veel zand en sowieso ligt de boerderij al op een zandrug. Ik was er afgelopen voorzomer bij toen een stuk van een vroeger koepad met pikzwarte grond, met een kraan door de zanderige bodem werd geroerd. En gisteren ging ik koolrabi’s oogsten en liep ik tot navelhoogte in een groene jungle. De energie die vrijkomt na hoge milieudynamiek. Er was een kikker (niet gek in Den Bosch op zich) en Arend zag vandaag rode puntje-puntje-puntje-beestjes die graag slakkeneieren eten. De slakken zijn ‘druk’ met de bodem lijmen en met zich rond eten natuurlijk.

De datums en actuele openingstijden waarop ik in de kraam sta, zet ik in de Permacultuur-Seizoenstips van Stichting Permacultuur Onderwijs. Als je ze hier via je e-mailadres binnenhaalt, krijg je de Nazomer-aflevering die begin september verschijnt. (Ik doe dat zo omdat ik mijn agenda nu liever niet online zet op deze website; je kan je via de link onder aan de Seizoenstips ook weer afmelden en je adres bewaren we dan niet in een andere database dan die van de vermelde nieuwsbrief-provider.)

PS: Dit is geen workshop, ik ben gewoon bezig met het verwerken van oogst en je kan lekker meedoen, zorg voor een verbanddoos 😉 Sommige oogst ga ik aanzuren met fermentculturen met wie o.a. ik al een paar jaar in symbiose ga. Ik ben ook mijn fermenteer-ideeën aan het combineren met die van Arend dus je hoort er mogelijk nog meer van! ‘t Is namelijk een mogelijkheid tot probiotica, vitamines enz. die onderbelicht is geraakt maar die wel heel fijn is! Zie ook www.westonaprice.org of www.westonprice.nl Houdoe! Of zoals een collega bij de studentenvakbond vroeger zei: “Tot sinas!” (Ik wil ook weer sinas maken of de herfstcassis-variant die ik met Maranke Spoor heb bedacht.)