Spanning en ontspanning met zwaluwen, vechtkunst, dichtkunst, lachen en zon

Zijn er nog zwaluwen?

Waar de akkers nog niet gerooid en de bermen nog niet of bewust deels niet zijn gemaaid, vooral? Ik zie ze nog.

Ik herinner me de zwaluwen in Coelhorst (Hoogland) toen ik net in Amersfoort op De WAR was gaan (deeltijd) wonen en werken, en aan het oogst verwerken in de werkschuur van De Lepelaar in ‘t Rijpje (Tuitjenhorn) met het album ‘Sleep on the wing’ van Bibio op, een album helemaal aan de zwaluw geweid (met ei omdat die in het prachtige Coelhorst over de weilanden scheerden).

Ik zie ze nog. Ik heb ‘n kaartje van een pen-en-benvriend van toen die (nu is ie schrijver vooral) boswachter was op een natuurbegraafplaats (zie foto’s).

Zijn er spanningen in de maatschappij. Ja, en die kunnen we ten goede aanwenden. Of kan je vragen: kan je veranderen zonder spanningen, kan een zwaluw zo snel vliegen zonder spanning… Oefenen met spannen en ontspannen, onze rekwijdte in spanning en reikwijdte van de ontspanning kunnen aanpassen aan de situatie, zoals in veel vechtkunsten, die zoals Shorinji Kempo voor vrede kunnen zijn bedoeld. Kan oorlog stoppen, vroeg de tuinder op wiens tuinderij ik drie weken lang mocht werken met de anderen toen hij een tocht maakte met zijn gezel (die trouwens yoga-lerares is). Ja, wij dachten beiden van wel, meen ik te voelen.

Het is erg goed geweest om langere tijd achter elkaar buiten te zijn, elke dag in plaats van een of twee dagen per week of alleen voor een wandeling of dagtocht. Soms tussen de mensen, krekels, capriolende en zingende groenlingen die de zaden van grote meldes verschalkten, en de zwaluwen dus. Veel op blote voeten gewerkt, muur geoogst bij zonsopkomst en prei onder de halve maan. De muur die ik voor mezelf sneed, is nu bijna droog voor de winter. Vaak was ik alleen, en heb tegelijk ook sterk gevoeld hoe de regionale bedrijven onderling en met de huishoudens in creatief verband staan.

En de schrijver van het kaartje, Jonas Kocx, kwam op bezoek op de tuinderij als eerste stop van hun fietsvakantie. Hun ene kindje heeft de Kaasjeskruid-bloemen leren zien en eten en vond die Kaasjeskruiden op hun reis telkens weer terug. Hun andere kindje heet Roek.

Kun je ontspannen zonder de zon, een toppunt van spanningsvelden?

Kan je lachen en leren zonder spanningen? Veel mensen gaan glimlachend over straat in de zon na een lekkere regenbui deze September.

Bibio op Warp records: www.warp.net/artists/91421-bibio

Dag!
Lucas

Jonas Kocx aan Lucas Brouns voorkant
Het genoemde kaartje van Jonas Kocx aan Lucas Brouns, de ene zijde … met een luchtbruine ovalen veertje en een zwart langwerpig veertje erop geplakt en de naam Ilex aquifolium
Jonas Kocx aan Lucas Brouns achterkant
… en de andere zijde, met de Nederlandse naam Hulst en de tekst
“veer van een kerkuil
en een boerenzwaluw. De
uil verloor die veer tijdens het

vangen van de boerenzwaluw.
Nu heb jij de veren. Kun je geruisloos
door de lucht schieten als een pijl!

Deze blog is geschreven voor de Seizoenstips Permacultuur van Stichting Permacultuur Onderwijs, de aflevering Nazomer 2023. Permacultuur heeft als doel: Het voorzien in menselijke behoeften terwijl we de gezondheid van ecosystemen verbeteren. En Stichting Permacultuur Onderwijs heeft als doel: Een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan de transitie naar een volhoudbare (=duurzame) samenleving, in het bijzonder door het promoten van en lesgeven over permacultuur. Profesionaliseren van permacultuur in het Nederlandse taalgebied.

De ethische principes van tuinderij De Wenteling zijn net als de ethische principes van Permacultuur, vormgegeven in drie cirkels die elkaar overlappen in een doelgebied. Kijk en vergelijk, ik vind beide varianten prachtig. www.tuinderijdewenteling.nl

Over Shorinji Kempo : https://sk-amsterdam.nl/what.html