PERSBERICHT

Utrecht, 23-04-2012

In het kader van de Internationale Permacultuurdag wordt er op 6 mei aanstaande van 11-14 uur een activiteit georganiseerd op Natuurtuin De Klopvaart in Utrecht-Overvecht.

Op Natuurtuin De Klopvaart worden tuinen onderhouden door de Permacultuur School Nederland en door Natuur- en Milieucommunicatie Utrecht (NMC).
Deze activiteit bestaat uit 3 delen, van elk een uur:
– een introductielezing permacultuur;
– een rondleiding met uitleg door tuinen van de Permacultuur School Nederland en NMC Utrecht;
– een lunch met soep, met groen uit eigen tuinen!

Door Maranke Spoor (docent aan de Permacultuur School Nederland) & Lucas Brouns (Oefenboerderij). Natuurtuin De Klopvaart is vlak bij het Gagelbos, waar het goed wandelen en fietsen is.

Permacultuur is een ontwerpsysteem dat natuurlijke ecosystemen nabouwt met een functie voor de mens. Je kijkt eerst goed hoe iets werkt en daar maak je vervolgens aanpassingen in. Zo kijken we goed naar de eigenschappen van planten. Maar ook naar de eigenschappen van een heel bos. Dan maken we een ontwerp. Het resultaat is dat er minder energie nodig is en dat de biodiversiteit beter wordt gedragen. Je zorgt ervoor dat de ‘spelers’ in het veld elkaar versterken. Dat kan in een tuin, een huis, een wijk of een hele economie. Elke ‘speler’ heeft meerdere taken waar hij goed in is en daar krijgt hij ook de ruimte voor. Bijvoorbeeld: varkens eten keukenafval, maar ze kunnen ook goed wroeten dus ze mogen ook ploegen. En bramen hebben stekels, dus ze beschermen de jonge boompjes zodat hazen er niet aan gaan knagen. Zo combineren we functies. Daarbij kijken we goed hoe de evolutie werkt zodat we met kennis en ervaring meer opbrengst én biodiversiteit krijgen.

Behalve op Natuurtuin De Klopvaart in Utrecht-Overvecht heeft de Permacultuur School Nederland ook educatieve tuinen in Utrecht-Zuilen (Stadstuin Zuilen), in Den Haag en in Sint-Truiden in België (www.samenland.be). Jaarlijks starten er in Utrecht circa drie jaaropleidingen, naast korte workshops en introductiecursussen. Maranke Spoor geeft voornamelijk les
op de Utrechtse locaties.

Oefenboerderij is een samenwerkingsverband om kennis te delen over kringlooplandbouw, moestuinieren, stadslandbouw, teeltwijze van planten en toepassing in voeding en recycling. Lucas Brouns, die het project heeft opgestart, levert kruiden, groentes, vruchten en bloemen aan chefkoks in de regio. Daarbij werkt hij samen met studenten van de Permacultuur School Nederland om samen te leren een rendabel bedrijf te runnen op lokale schaal. We focussen op contact met afnemers en klantenkring, verantwoord gebruik van gereedschap en menskracht, en duurzaam beheer van de grond zonder erosie.

PRAKTISCHE INFO
Bijdrage: 35 euro
Aanmelden kan bij Lucas Brouns: Lucas@nullOefenboerderij.nl
Adres: Vancouverdreef 70, 3564 KX Utrecht (nadere routebeschrijving wordt verstrekt na aanmelding)

ACHTERGRONDINFO
www.permacultuur.eu
oefenboerderij.nl

CONTACT
Lucas Brouns
nul-zes-123 36 231
twitter: @oefenboerderij