Oefenboerderij heeft twee polytunneltjes sinds kort. Ze staan achter de werkplaats van een buurman. Minder gesleep met bakken dus, want we hoeven niet steeds dingen ‘s avonds meer binnen te zetten en ‘s ochtens weer buiten. Vandaag was het flink zweten daarbinnen. Mensen passen er niet in, de tunneltjes zijn zo breed als een standaard zaaitray lang is en een halve meter hoog. Eerst stonden er andijvies, pepers, bloemkooltjes en aubergines in. Nu vooral tomaatjes, komkommers, komijn, anijs en bepaalde afrikaantjes (om tegen zevenblad op te boksen):

Keizer Alexander komkommer
Komkommer Marble
Kiwani oftewel Afrikaanse Hoornkomkommer
Mexicaans Afrikaantje
Citrusafrikaantje
Citroenkomkommer
Komijn
Anijs
Dropplant (agastache foeniculum) (reserve)
Prei
Rode tuinmelde (reserve)
Boomspinazie (magentamelde) (reserve)
Hablitzia tamnoides (Scandinavische)  van Eetbaar-Groen.nl
Kaneelbasilicum
Brandywine-tomaat
enkele andere soorten tomaten
pepers en aubergines (reserve)

Nu alles er zo rustig bij staat is de tijd aangebroken voor de volgende zaaironde. Boontjes, maïs, pyrethrum (we willen de kat toch eens van dat vlooienspul van Bayer afhelpen, let op hun aandelenkoersen in de loop van de zomer), ja en toch maar wat wintergroentes want de wereld vergaat heus niet. Tenzij iedereen gelooft van wel natuurlijk. Waar gelooft Oefenboerderij eigenlijk in?

In samenwerken, feeling met je eigen eten, de sociale kant van landbouw, contact tussen generaties, resultaatgerichte tuinbouw, permacultuur, een economisch systeem waarin de waarde van ecosystemen meetelt alsook het soorteigen gedrag van de mens en andere dieren. Plus gewoon dóen en daarvan leren. En gewoon iets léren en dat dan doen. Bovendien: smaak en voedingswaarde voor iedereen.