In de tuinbouw had ik natuurlijk al talloze persblokjes met jonge plantjes uitgeplant. Nu mocht ik de spiksplinternieuwe persen van @MarankeSpoor gebruiken om zulke blokjes zelf te gaan maken. We hadden gehoord van collega-permacultuurdocent Taco Blom dat hij ze op zijn bedrijf Samenland laat maken van compost en zand. Nu was bovendien onze bladaarde zo goed als klaar. Gemaakt van voornamelijk beukenbladeren (die langzaam verteren overigens) na anderhalf jaar op een hoop te hebben gelegen (en deze winter een slaapplaats voor een egel geboden). Ja elke herfst zijn wij blaadjesjagers!

Bladaarde gezeefd in een kruiwagen. Wormen, miljoenpoten, pissenbedden en andere nuttige bodemdiertjes zo veel mogelijk uit de bladaarde en de compost gehaald, samen met de laatste takjes. De bodembeestjes laat ik los in de tuin op een plek waar ze niet uitdrogen. Zij worden niet meegeperst. (Lees mijn artikel ‘Een ondergrondse bankrekening’ op gevoelvoorhumus.nl !)

Twee emmers bladaarde, één emmer metselzand en ‘n halve emmer compost gaf een lekkere substantie. Nat gemaakt en geperst tot potjes. Courgettes, pompoenen, hartgespan, winterkolen, agastache en van alles meer gezaaid. Perspex platen erop zoals geleerd in cursus bij Designed Visions in Engeland. Jawel de superdegelijke Britse zaaiwijze. Uit het licht gezet in een hoekje van een kamer. Als het kiemt mag het naar buiten, als het rustig warm weer is tenminste. Ze komen dan op een rijtje achter de werkplaats van een buurman. ‘s Nachts en op bewolkte dagen gaat de polytunnel eroverheen. Op niet te warme dagen blijft de polytunnel er overdag ook gewoon op staan.