20 t/m 24 augustus 2012 (ma-vr)
Praktische cursus permacultuur

  • 4 dagen training op bostuin Ketelbroek nabij Groesbeek
  • 1 dag aanleggen van een nieuwe bostuin nabij Assen

Eetbare bostuin: principes, ontwerpen en aanleggen

Een groot voordeel van tuinen waarin net als in de natuur vooral vaste planten groeien is dat ze op termijn veel minder onderhoud vragen dan tuinen met vooral eenjarige planten. Voedsel produceren en biodiversiteit kunnen goed samengaan. In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers. Zo’n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten.

Deze cursus komt van pas voor mensen die de combinatie zoeken van biodiversiteit en voedselproductie in een mooie tuin, die leeft. Meer soorten planten en dieren, zonnige plekken en schaduwplekjes, en een goede oogst. In een bostuin kunnen allerlei lage en hogere planten. Er wordt veel gewerkt met eetbare vaste planten om het bodemleven op te bouwen en het onderhoud laag te houden.

De cursus bestaat uit zowel theorie als praktijk. We gaan op de vijfde dag samen een nieuwe bostuin aanleggen. U hoeft overigens nog geen groene vingers te hebben om aan deze cursus deel te nemen.

Inhoud van de cursus:
werking van ecosystemen
permacultuur-principes
toepassingen van planten
een succesvolle tuin ontwerpen
observeren
een levende bodem creëren
werken met kringlopen
zaaien, plantenen gereedschapsgebruik
rondleiding op bostuin Ketelbroek1 (0,8 hectare) door de ontwerper, Wouter van Eck
aanleggen van een nieuwe bostuin

Docenten:

Maranke Spoor en Wouter van Eck
+ co-docenten Taco Blom (Permacultuur School Nederland & Linder van den Heerik (www.eetbaar-groen.nl)

Kosten:
– 630 euro. Dit is inclusief maaltijden en overnachtingen in de bostuin! In grote lestent, of eigen tent. (Het is vanzelfsprekend niet verplicht om samen te eten en/of op de cursuslocatie te overnachten.)
– Als u wat meer comfort wilt dan kunt u gebruikmaken van de vele bed&breakfasts en campings in de buurt, kosten hiervan zijn wel voor uw rekening.
– Het aantal plaatsen is beperkt (10 à 15 deelnemers).

Inschrijven en betalen:
De cursus ‘Eetbare bostuin’ wordt mede verzorgd door Oefenboerderij. Voor meer informatie, betalingen en inschrijven voor deze training kun je terecht bij:
– Lucas Brouns
– Telefoon: 06 – 123 36 231
– E-mail: Lucas@nulloefenboerderij.nl
– Twitter: @oefenboerderij
www.oefenboerderij.nl

 

Over de docenten:

Maranke Spoor is sinds drie jaar docent aan de Permacultuur School Nederland en België. Ze heeft een gedegen kennis van ecologie en veel ervaring in de praktische verzorging van tuinen, ook kleine stadstuinen. Maranke Spoor werkt op verscheidene tuinen in Utrecht.

Taco Blom is sinds negen jaar docent aan de Permacultuur School Nederland en België. Hij werkte voorheen als boomspecialist en tuinder. Tegenwoordig runt Taco Blom permacultuurboerderij Samenland, nabij Hasselt, waar hij producten verbouwt voor huishoudens, een winkel, een theehuis en een restaurant.

De Permacultuur School Nederland en België verzorgt korte en lange trainingen in permacultuur, een ontwerpsysteem dat natuurlijke ecosystemen nabouwt met een functie voor de mens.

Over de locaties

De bostuin waar de cursus plaatsvindt is Bostuin Ketelbroek. Zie http://eetbaarnijmegen.nl/eetbaar-bos-ketelbroek-de-horst/

De bostuin die we op de laatste dag van de cursus gaan aanleggen, zal schitteren op de Fair Puur en Bewust 2012. Na deze fair blijft de tuin ook bestaan. Zie www.detuinkabouter.nl

 

Zie ook ons artikel over eetbare bostuinen op www.voedselbos.com !

Klik op de cursus-flyer hieronder om deze scherper te zien.