De hoogtepunten van 2012 voor, in, op, bij, rond & met Oefenboerderij!

JANUARI
Terwijl het lente-achtig aanvoelde en op een steenworp afstand jonge eendjes zijn gesignaleerd, zou het een paar weken later enorm gaan vriezen. Ik bestelde voor het eerst een vrachtwagen compost, voor iemands tuin. Een heel klein beetje zwart goud voor decennialang mishandelde kleigrond.

FEBRUARI
Op de studiedag ‘Stadsgerichte landbouw’, georganiseerd door De Twaalf Ambachten, werden spijkers met koppen geslagen. Hier een verslag dat ik samen met een andere journalist maakte: http://www.occupyutrecht.nl/node/916. Daarin staat ook een link naar een kort, voortreffelijk interview over landbouw en natuur met Jaap Dirkmaat (Das&Boom), dat in het kader van deze studiedag werd afgenomen. Aanrader.

Foto: AranyaMAART
Ik volgde de cursus ‘Establishing a forest garden’ in Devon (UK) http://www.designedvisions.com/course-dates-mainmenu-83/specialist-courses/203-oakwood-forest-gardening-course.html. Op de foto hiernaast (genomen door docent Aranya) leggen we een bostuin aan.

APRIL
Ik begon praktijklessen en workshops te geven over zaaien. Zie voor zaaifoto’s bijv. https://oefenboerderij.nl/zaaien-in-perspotjes/. Meer workshops staan op de pagina ‘Over ons‘ op deze website.

MEI
Dick Hollander promoveerde op de geschiedenis van de biologische landbouw en voeding in Nederland. De aula zat zo vol dat de Universiteit Utrecht een tv-verbinding installeerde. Omdat hij niet alleen tuinder en wijnbouwer is geweest maar ook onderzoeksjournalist, kan hij het onderwerp op diverse vlakken analyseren, met boeiende (en bruikbare) conslusies als gevolg. Mijn bespreking van het boek staat hier: https://oefenboerderij.nl/geschiedenis-van-de-biologische-landbouw-en-voeding-in-nederland/.

JUNI
Op het bedrijf Samenland, een permacultuurboerderij in Belgisch Limburg, wiedde ik witlof en schorseneren. Ook gaf ik een praktijkles gereedschapsgebruik aan studenten van de Permacultuur School Nederland & België. Voor de nieuwsbrief van die school schreef ik ook een kort artikel over de wijze van bijenhouden op Samenland: http://www.permacultuur.eu/site/nb201202.php#bij.

JULI
Aldoor draaide ik het lied Food ‘n’ Health ‘n’ Hope van Seize the Day: http://www.youtube.com/watch?v=t9ErCSs4OWA. De tekst staat hier onder deze uitvoering. Alleen audio vind je hier. De eindtune van eerstgenoemde video is You have no right van Tina Bridgman (klik hier). Allemaal agrarisch-economische performance en muziek.

AUGUSTUS
Voor de permacultuur-training ‘Eetbare bostuin’ van de Permacultuur School Nederland & België deed ik de praktische organisatie, zoals je elders op deze website kunt zien. Deze training vond plaats op voedselbos Ketelbroek.

SEPTEMBER
Op Duurzame Dinsdag werd de Duurzame Troonrede uitgesproken en ik vond deze helemaal goed. Zie bijv. nederlandsevrouwenraad.nl/html/index.php?alineaID=1008.

OKTOBER
Oefenboerderij werd officieel een bedrijf. Ook kreeg mijn andere toko, EKObaan.nl, na bijna zeven jaar een andere naam: Groenebaan.nl.

NOVEMBER
Veel mensen twitterden, twitterden, twitterden over de ecologische inefficiëntie van het winterklaar maken van je tuin. Met links naar verscheidene tuinmagazines die tipten om blaadjes en stengels niet op te ruimen. Dat het netheids-syndroom ongezond is (dat is zoals Martin Crawford van de Agroforestry Research Trust het zegt) is gemeengoed aan het worden. Wie had dat een jaar geleden gedacht!

DECEMBER
Het wilgenknotseizoen is in volle gang. Zelf zit ik sinds vier jaar bij KnotgroepBreukelen.nl. Ik geef binnenkort ook workshops over knotten van wilgen en andere bomen. Want grienden, hakhoutbosjes en houtwallen kunnen zoveel functies tegelijk vervullen: biodiversiteit, routes voor wilde dieren, houtopbrengst, windvangers, en als je wilt zelfs allerlei eetbare oogst.